23
12

д-р Анна ПейковаД-р Ана Пейкова е дерматолог с над 10-годишна практика зад гърба си.

От 2005 г. активно се занимава и с естетична дерматология. През март 2006 печели стипендия за участие в световният конгрес по дерматология в Сан Франциско. Притежава сертификати за прилагане на ботулинов токсин, дермални филъри, Radiesse, мезотерапия за лице и тяло, химичен пилинг и фотоепилация. Ежегодно участва в най-големите международни форуми, както и в индивидуални обучения при признати дерматолози и пластични хирурзи. Тя е основател на клиника по дерматология Derma Elite.

 

Затлъстяването е бичът на съвременното общество. Проблем, който не бива да подценяваме, защото води до много други здравословни проблеми – сърдечни заболявания, диабет и прочие.

За затлъстяването се говори много, но е време да преминем към активно действие – борба с него.

Кои фактори причиняват затлъстяването?

 

 

 

Факторите, които причиняват наднормено тегло са:

♦ хормонални проблеми

♦ застоял живот

♦ възраст

♦ липса на двигателна активност

♦ стрес

Но най-сериозният фактор е неправилното хранене и прекомерна консумация на мазни и калорични храни

Снимка: Thinkstock

Плодовете, колкото и полезни да са те, също са източник на калории и причиняват затлъстяване. Плодовете, от които се дебелее най-много са тези, които съдържат повече захар – гроздето, черешите, прасковите и всички сушени плодове. Те трябва да се избягват при борбата със затлъстяването.

Тези плодове могат да се консумират само от хора с нормално тегло. Хубаво обаче е дори хората с нормално тегло да приемат тези плодове в определено количество и при определен режим.

Например, сутрин по една порция – по един средно голям плод или една чепка грозде. За хората с наднормено тегло тази консумация е забранена, или трябва да бъде сведена до един път седмично и то само сутрин, поне 2 часа преди обяд. И още нещо много важно.

Много хора не знаят, но плодовете трябва да се консумират преди основното хранене, а не за десерт. Това е така защото, приети на гладно те се разграждат много бързо от организма и той поема всички ценни от тях вещества като витамини, минерали, захари. Консумирани непосредствено след хранене предизвикват натрупване на отпадни продукти в следствие на тяхната ферментация, които затрудняват обмяната и смилането на храната.

Какво се случва с кожата ни когато напълняваме?

При напълняване кожата става по-мазна, може да се появят акнеични проблеми. Задържането на токсини повлиява на качеството на колагена и на еластичните влакна. Порите се разширяват в Т-зоната. По тялото се образуват целулит и стрии. Когато пълнотата е в следствие на хормонален дисбаланс, кожата става суха, появява се залющване и дразнене.

Снимка: Thinkstock

Какво се случва с кожата когато отслабваме?

Когато отслабнем и то рязко, кожата губи тонус и еластичност. Тенът става сивкав или жълтеникав. Появяват се фини бръчки около очите, бузите хлътват поради изчерпване на мастната подложка. Очите в очните ябълки също хлътват. Кожата на шията и контура е много чувствителна при отслабване и бързо се отпуска.

За да е успешна борбата с килограмите, трябва да се вземат комплексни мерки и да се прилагат достатъчно дълго време с много постоянство, воля и търпение.

Храненето трябва да се балансира и намали, да се включи двигателна активност, да се приема достатъчно количество вода – около 2 л дневно. За да имаме наистина добър и дълготраен резлутат, може да се включат и някои медицински процедури. Например криолиполиза.

Снимка: Thinkstock

 

Тя е нов метод са премахване на локални мазнини. При нея се унищожават мастните клетки като се замръзяват някои мастни киселини в тях. След време унищожените мастни клетки се изхвърлят от организма чрез лимфата и черния дроб. Три процедури са необходими в една зона, за да се унищожат до 70% от мастните клетки в нея. Процедурата е медицинска и е неивазивна алтернатива на липосукцията.

Радиочестотата е втората по ефективност процедура. Тя втечнява мазнините и повишава метаболизма на организма. Мастната клетка запазва клетъчната си стена обаче и тя може да увеличи обема си отново при повторно прекаляване с храната.

Всякакви видове антицелулитни масажи, ръчни масажи с вендузи, процедури за дрениране, подпомагат за бързото отвеждане на отпадните продукти при отслабване, увеличават кръвообращението, активират лимфооттока и тонизират кожата като цяло.

 

Разковничето за постигане на трайно нормално тегло и хубава, здрава кожа е в постоянството и системното прилагане на всички изброени методите заедно под контрола на лекари и кинезитерапевти. Самоконтролът, постоянството и волята на човека да промени начина си на живот и хранене също е от изключителна важност.

 

 

 

Отзиви, мнения на специалистите и пълна информация за криолиполизата Cool Tech вижте тук.

Статията в онлайн изданието EDNA.BG може да прочетете тук.